VLADANJE SOBOM: NUŽNI USLOV RAZVOJA LIČNOSTI, KVALITETNE KOMUNIKACIJE I DOBRIH MEĐULJUDSKIH ODNOSA

  • Tatjana Milivojević Visoka škola socijalnog rada, Beograd

Sažetak

Tema vladanja sobom je tesno povezana sa pitanjima etike, morala, karaktera i vrlina, koje su predmet proučavanja i filozofije i psihologije. Stoga smo naučna istraživanja iz sociokognitivne i neuropsihologije, na koja se pozivamo u radu, obradili u filozofskom ključu. Uprošćeno rečeno, nauka nam pokazuje kako je moguća i kako se vrši samoregulacija u koju spada i funkcija samokontrole. Filozofija nam objašnjava zašto, u koju svrhu je neophodna i važna sposobnost vladanja sobom. Međutim, granica između dveju disciplina nije čvrsto zacrtana i neporozna. Filozof koristi i promišlja iskustvo i naučna saznanja, a psiholog  takođe postavlja vrednosna pitanja: na primer, kako se postaje i šta znači biti integrisana, zrela, produktivna ličnost. 


Termini vladanje sobom, samokontrola i upravljanje sobom suštinski imaju isto značenje, ali različite konotacije. Prvi pripada filozofskom tradicionalnom, a drugi savremenom naučnom diskursu. Opredelili smo se da nam težišni izraz bude „vladanje sobom“ da bismo istakli kontinuitet između duge tradicije filozofskih promišljanja i najnovijih psihološko naučnih saznanja o toj složenoj sposobnosti. Bilo da ga posmatramo sa filozofske ili sa psihološke strane, vladanje sobom jeste nužni uslov svih životnih dostignuća i vrlina. Ono nije cilj po sebi, već sposobnost koja omogućava razvoj drugih sposobnosti, kompetencija, umeća i ostvarenje bitnih vrednosti za jedinku i društvo. Život u zajednici ne samo da podrazumeva, već jeste komunikacija. Kao društvena bića koja svoju posebnost i jedinstvenost ostvaruju u međuljudskoj komunikaciji, pitanje svesti i stepena svesne kontrole koju vršimo nad svojim ponašanjima u interakciji sa drugim ljudima, nesumnjivo je jedno od najvažnijih i fundamentalnih pitanja ljudske egzistencije.

Objavljeno
08. 12. 2018.
Kako citirati
MILIVOJEVIĆ, Tatjana. VLADANJE SOBOM: NUŽNI USLOV RAZVOJA LIČNOSTI, KVALITETNE KOMUNIKACIJE I DOBRIH MEĐULJUDSKIH ODNOSA. Komunikacija i kultura <em>online</em>, [S.l.], v. 9, n. 9, p. 174-205, дец. 2018. ISSN 2217-4257. Dostupno na: <https://komunikacijaikultura.org/index.php/kk/article/view/377>. Datum pristupa: 28 март 2024 doi: https://doi.org/10.18485/kkonline.2018.9.9.10.
Broj časopisa
Sekcija
Studije i istraživanja